Pince


Pince és borkészítés

A pincészetben mára végrehajtottuk a fontos technológiai fejlesztéseket, valamint a pince és feldolgozótér felújítását és bővítését. Jelenleg az az erjesztő, a tároló és a palackozó összterülete meghaladja a 800 m2-t. A pince összhossza 270 méterre, a tároló kapacitás 700 hl-re növekedett. A mostani méret és a technológiai felszereltség éppen ideális egy modern, de még emberléptékű, családias pincészet számára.

A pincészet újabb építésű részében egy hangulatos belső kóstolóhelyiség mellett a hozzá vezető úton több helyen, a pince két oldalán bérelhető bortrezorokat is kialakítottunk, melyekben legalább 200-300, a nagyobbakban 500-600 palack bor tárolható biztonságos körülmények között.

 

A szőlő feldolgozása során a szekszárdi borvidéken legalább hatszáz éves múlttal rendelkező kézműves hagyományokat alkalmazzuk (nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, héjon tartás, a kadarkánál nem új tölgyfahordós ászkolás), kiegészítve azokat modern eszközökkel és eljárásokkal. Az erjesztés könnyen tisztán tartható műanyag kádakban vagy nagyobb tartályokban történik.

Minden borhoz közvetlenül a szüret előtt választjuk ki a bor karakteréhez és az adott évjárat sajátosságaihoz is illeszkedő élesztőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magas, jellemzően 20 feletti cukorfokkal szüretelt szőlőtermés esetén a vadélesztő nem tudja végigvinni az erjesztést, egy intenzív kezdés után az alkoholtartalom elpusztítja az élesztőgombákat. A helyesen megválasztott élesztő nem változtatja meg a bor ízvilágát, viszont kiemeli a borban rejlő ízeket.

A borkészítésnél a fehérborok, a rozé és a siller esetén szokás szerint reduktív technikát alkalmazunk. A friss fehérborokat és a rozékat már lehetőség szerint már karácsony előtt palackozható állapotba hozzuk, kivéve a chardonnay-t és a sillert. A hordós érlelés legalább fél évig tart, a Kadarka esetén legalább 1 évig. A kadarkára jellemző cseresznyés-fűszeres ízvilág ugyanis a hordós érlelés hatására alakul ki.

A pincében a cabernet sauvignon bor 225 vagy 500 literes hordókban érik. A hordók egy része régi, másik része új, melyekben a bor más-más irányba fejlődik, és azok összekeverése a tapasztalat szerint kedvező ízharmóniát eredményez. A legjobb hordók borait külön kezeljük, ezekből lesznek a válogatás tételek. A borházasítás  lényege a pincénél, hogy több jó borból hozzunk létre egy még jobbat. A vörösborok palackérlelése legalább fél évig tart.

 

 

 

 

 

 

Ajánlatkérés

Egyedi igények

Szolgáltatások

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Online borrendelés

Ajándékutalvány igénylés

 

Kapcsolat

Lépjen kapcsolatba velünk!

36309295732


 

Tárhely: RgStúdió