Két rendezvényt tartunk 2021. őszén a pincénél:
...
Fekete Mihály szekszárdi borász sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: idén tavasztól belekezd a babtermesztésbe is. Szándékait részletesen is kifejtette:
A soproni borászokat gúnyosan „bohnenzüchter”-nek, azaz babtermelőnek hívták, mert babot ültettek a szőlősorok közé, innen ered a poncichter elnevezés. Én is egy igazi poncichter leszek, mivel idén én is babot ültetek Iván-völgyi cabernet sauvignon ültetvényemen: kakaóbabot. - mondta.
Az újságíróknak az alábbiakkal indokolta meg szándékait:
Már múlt évben beiratkoztam a caracasi egyetem angol nyelvű kakaóbab-termesztő és csokoládékészítő szakmérnök távképzésére, mondván: jó borász holtig tanul. A kakaóbabból magam készítek majd csokoládét, illetve boraimhoz ezentúl én fogok hangolni bonbonokat.
A sajtó képviselőinek a kakaóbab termesztésére vonatkozó kérdéseire válaszolva Fekete Mihály elmondta:
A kakaóbab a meleg és párás klímát kedveli. Meleg az van itt, a növényeket pedig intenzíven locsoljuk majd. A tavalyi év nyara és ősze nagyon párás volt, ha idén is így lesz, az jót tesz majd a kakaócserje növekedésének. Ha viszont sokat süt majd a nap, a növényekre üvegbúrákat teszünk, hogy megfelelő legyen a növények optimális fejlődéséhez szükséges páratartalom. A kakaócserje árnyékban érzi jól magát, a törpe cserjéknek a szőlő ad majd árnyékot.
Összességében minden adott ahhoz, hogy jó minőségű termésünk legyen. A kakaóbab fermentációját és szárítását a pince mellett fogjuk végezni, a szabadban. Mindent végiggondoltam, én hiszek a magyar kakaó üzleti sikerében – fejezte be tájékoztatóját Fekete Mihály, majd boraival és hozzá hangolt bonbonokkal vendégelte meg a sajtó megjelent képviselőit.
Megjelent: Tolnai Fényújság, 2015. április 1.
Egyedi igényeit is figyelembe vesszük!